Landseerinfo

Att leva med en Landseer är det bästa som finns!

Den lilla söta 8 veckors valp växer upp till en ganska bufflig tonåring, med mycket vilja och mycket motor. När tonårstiden är över blir den en vuxen och förståndig hund. Det viktiga är att hunden hela tiden får vara med sin förare/familj och en aktiv del i ert liv!

 

Vi uppfödare får alltid frågan:

 

När kan jag börja gå promenader med min valp?

 

Hur långt kan jag gå med min valp?

 

Mitt svar på dessa frågor är att du kan gå promenader i valpens egen takt ganska långt, men det måste vara i valpens eget tempo och inte i ditt tempo. Och den bör vara kopplad. Valpen kan följa med på skogspromenader, ut och simma i vattnet och träna lydnad. Detta ska alltid ske i LAGOM mängd. De första 1-3 månader ni har er valp bör inte promenadlängden vara mer än ca 2 km i hundens takt. Man utökar sedan promenadlängden, långsamt ju äldre hunden blir.

 

Du skall inte utsätta din växande hund genom att träna agility, en promenads slinga med mycket hopp och studs genom skog och mark i för hårt tempo. Detta får du vänta med tills den växt till sig ordentligt ca 12 månader.

Det är svårt att veta den egentliga faktorn hur, när och var en hund kan ådra sig skador, men ni vet ju kanske hur det var när vi var i tonåren. Då kanske kroppen inte hängde med riktigt och det är då en smärta som kallas för växtvärk kommer.

 

Vissa veterinärer säger att det inte finns växtvärk hos hund, utan det är en varning på att valpens utveckling inte är normal när valpen/unghunden visar smärta i tillväxtzoner. Andra veterinärer säger att det är helt i sin ordning att valpen/unghund får smärta under tillväxtperioden, eftersom skelettet växer så fort. Är man då i en växande period och hundens skelett är skört, kan det räcka med en felaktig sväng, ett hopp eller en tvärnit för att hunden skall få en skada på leder eller skelett.

 

Vad är bäst motion för min hund?

 

Jag anser att det är ni tillsammans, som ska avgöra vad som är skoj och bäst motion för din hund. Allt från promenader, till inlärningskurser, till att låta sin hund simma etc. Det beror ju på vad du som ägare tycker om. Att hålla sin Landseerhund vid god vigör är bland det viktigaste som finns. Det räcker inte bara med att släppa ut sina Landseerer i trädgården och tro att den bygger muskler på det sättet.

 

Vår ras behöver röra på sig och använda hela sin kropp, från nos till svans i god balans med bra promenader. Både med koppel och utan koppel, i en rolig och stimulerande omgivning. En kopplad hund går bredvid dig lika långt som du går, och en okopplad hund tar ut svängarna och springer dubbelt så långt som ni går på er promenad!

 

Vikten på hunden är viktig. att genom hela hundens liv hålla koll på. Gå gärna in på hundaffären eller hos veterinären och väg din hund med jämna mellanrum. Om din hund blir överviktig blir det belastning på lederna och skelettet, för att den blir för tung för att bära sin kropp och därmed felbelastar kroppen, så att det uppstår artrosbildningar. Ett bra foder och än en gång, bra motion är nyckeln till ett sunt liv för din hund.

 

Hur är det att leva med en stor hund då?

 

En Landseer tar plats, den fäller 4 ggr/år( tik) och hanen oftast 2 ggr/år och vissa hundar dreglar… Dregel medför att du får städa köksskåp, dörrar, tapeter och möbler, men det är i min mening så värt all städning! Att leva med dessa goa, fantastiska hundar som har så mycket integritet är en ynnest.

Man behöver plats när man köper en Landseer, man skall ha tillgång till hiss om man bor i lägenhet, för att inte slita på hundens leder, skelett och ligament. Det är en ras som älskar sin flock och avskyr att lämnas utanför, då den inte kan följa med matte och husse. Men, den är snabblärd och du kan enkelt lära din hund att vara hemma ensam. Landseeren älskar sin umgängestid med sin familj.

 

Kanske behövs en större bil?

 

Svar på denna fråga är: Absolut, eftersom hunden skall ha tillgång till en säker förvaring under bil färd.Antingen säkerhetsbälte eller bur, enligt jordbruksverkets regler.

När det gäller pälsvård så tar det tid, då pälsen är så tjock och lång. Kamning minst 1 gång per vecka, gärna mer och man skall också kunna klippa klorna minst 1-2 ggr/månad, gärna oftare.

Jag tycker att ni som är intresserade av Landseeren och vill uppleva vår ras massivitet och godhet, hör av er till oss uppfödare, och be att få komma på besök hos någon av oss. Vi vill väldigt gärna förmedla och berätta om våra hundar och dela med oss av vår kunskap!

Detta är lite tips och råd till er, om och när ni får hem er första Landseer!

 

Ras-kommittéen i Svenska Landseer klubben

 

Våra Sponsorer